Reviews

Review: Lydtapet.net

Review: Lydtapet.net

Anmeldelse: HAIKU – VAGABOND

HAIKU
”VAGABOND ”
(Selvfinansieret) 
Udgivelsesdato: 7/3-2014
Karakter: 5/6
Anmeldt af: Jakob Matzen

VELBEVANDRET KONCEPTALBUM OM DET SØGENDE MENNESKE

Bag kunstnernavnet Haiku gemmer den danske musiker og komponist Henrik Hytteballe sig. Og med både et instrumentalt, et rock- og et naturinspireret album i ryggen skiller haikus fjerde album Vagabond sig alligevel ud fra de foregående albums. Pladen er en elektronisk og ambient vandring gennem abstrakte musikstier, der holdes i stram snor af den medvirkende danske sanger og sangskriver Somokos dansksproget ”strejfer-lyrik”´og mørke vokal. Resultatet er et medrivende, nysgerrigt og sansemæssigt rigt album, der leder til meditativ fordybelse og drømmende løsgængeri.

Albummets tretten numre reflekterer hver især over mennesket som et søgende væsen, mens det musikalske udtryk strejfer rundt i en kontrolleret pærevælling af melodier, knirkende lyde, flyvende støjskyer, hvinende guitarer og længselsfulde atmosfæriske lydcollager, der tilsammen skaber et levende, svævende og afbalanceret landevejsunivers.

Den musikalske stemning er åben som de bredeste vidder og lige så endeløs som den evige horisont; den skaber plads til vagabondens og lytterens evige rejse uden mål og uden ende. Musikken hverken begrænser eller afgrænser, men grænser blot op til nye steder, hvor der kan sættes friske fodspor.

Nummeret ”Exodus og ham Christoffer” er meget symptomatisk for hele albummet, da der dvæles ved langsomme elektroniske pulser, som vikler sig sammen med ambiente klange og lydfragmenter, mens der på toppen af lydbilledet flyder en guitarsolo a la Pink Floyd, og på bunden ligger fyldige, dunkle trommerytmer, der driver det auditive univers fremad.

Derudover repræsenterer åbningsnummeret ”Sorgenfri station”, sci-fi-skjaldekvadet ”Bål & benzin” og titelnummeret ”Vagabond” nogle af albummets stærkeste melodier og tekster, som besynger de livserfaringer, man kan gøre ved at betræde ubetrådte stier og ikke skyde genvej gennem tilværelsen. Dette er pladens omdrejningspunkt.

Alt i alt er haikus Vagabond-album et velbevandret og veludført konceptalbum, der arbejder ud fra den filosofiske ide om den evige vagabond, som flakker rundt på livets mange stier. Både musikalsk og tekstmæssigt er de tretten sange en fornøjelse at hengive sig til, mens man tomler sig gennem tankespind af fiktive såvel som konkrete, både fjerne og nære, samt besøgte og ubesøgte egne.

Poul Bjorn

March 11th, 2014

No comments

Comments are closed.